Šta je CloudFlare i kako može da mi pomogne?

Cloudflare je servis koji pruža zaštitu i ubrzanje sajta. Postoje neke hosting kompanije koje su optimizovani partneri Cloudflare-a, a ukoliko Vaša kompanija gde ste zakupili hosting nije partner Cloudflare-a, možete saznati na koji način Vam njegova integracija može pomoći.

Cloudflare-ova primarna odlika je njegov globalni Content Delivery Network (CDN), koji pruža optimizaciju web sadržaja što znači da CDN ubrzava učitavanje Vaših resursa, a time i samog sajta. Mreža takođe nudi zaštitu malicioznih saobraćaja, kao što su botnet-ovi ili internet napadi.

 • Cloudflare pruža podatke posetilaca pomoću njihovih analitika i dodatnih mera bezbednosti, uključujući i besplatan Univerzalan SSL i osnovnu DDOS zaštitu.
 • Kod hosting kompanija koje su partneri sa Cloudflare-om, podešavanja možete vršiti i iz njihovih kontrolnih panela, a kod hostinga koje nisu partneri – podešavanja vršite koristeći besplatni nalog na panelu cloudflare.com.

Da li bi trebalo da koristim Cloudflare?

Svaki websajt može imati benefite od koršćenja Cloudflare-a, uključujući besplatnu verziju.

On je idealan alat ukoliko želite da optimizujete svoj sajt. Kada posetioci zatraže keširan sadržaj sa Vašeg sajta, oni se konektuju i vrše preuzimanje sa najbližeg Cloudflare servera, umesto da se konektuju direktno na server Vašeg hostinga (što izaziva opterećenje Vašeg servera). Kao razultat ovoga, dolazi do skraćivanja vremena koje je potrebno da bi stranica učitala.

Postoji veliki broj načina na koji Cloudflare može biti koristan za Vaš sajt:

 • Korisničko iskustvo: Responzivan i brz sajt povećava zadovoljstvo Vaših korisnika i izaziva ih da ponovo posete Vaš sajt.
 • Poboljšajte SEO: Veća brzina ućitavanja je jedan od faktova u poboljšanju rangiranja na internet pretraživačima, što važi i za ecommerce konverzije.
 • Besplatan Univerzalan SSL: Pomaže Vam da Vaš sajt bude sigurniji i dobijate dodatne poene za SEO. Preporučujem da pogledate blog objavu koju je objavio Cloudflare o ovome. Imajte na umu da ovo nije potpuno funkcionalan SSL sertifikat.
 • Velik saobraćaj: Koristeći CDN na ispravan način možete značajno umanjiti uticaj saobraćaja na opterećenje servera.
 • Zaštitite svoj sajt: Cloudflare štiti Vaš sajt od malicioznog saobraćaja i internet napada.
 • Smanjenje opterećenja servera: Keširanje sadržaja u CDN-u smanjuje opterećenje Vašeg servera i iskorišćenog protoka (bandwidth-a). Neke hosting kompanije nude neograničen protok, tako da ovo ne bi trebalo da bude zabrinjujuće.

Kakve još osobine nudi Cloudflare?

Cloudflare pruža širok spektar opcionih dodataka za povećanje performansi sajta. Neki od njih su:

 • Railgun – dinamička optimizacija sadržaja
 • Lazy Loading – optimizuje proces učitavanja stranice
 • Polish – ‘lossless’ (bez gubitka kvaliteta) kompresija slika (plus plan)
 • Mirage – poboljšava učitavanje slika na mobilnim konekcijama (plus plan)

Ostali dodaci kao Always Online (sajt je uvek online), Auto Minify i Rocket Loader su Vam dostupni na Cloudflare nalogu koji možete napraviti na Cloudflare.com.

Koliko sve to košta?

Osnovni plan je Besplatan. Ali takođe, kada poželite, u bilo kom trenutku možete preći na plaćeni “Cloudflare Plus” plan za $9.95/mesečno. Prema mom mišljenu, besplatna verzija će Vam odlično služiti.

 

Ukoliko već imate Cloudflare Plus plan, a želite da se vratite na Osnovni(basic), onda je potrebno da dodate www ispred Vašeg domena kao podrazumevani domen kako biste završili proces. Da biste saznali kako to da uradite, potrebno je da pristupite Bonus sekciji našeg WordPress kursa.