Šta je Static Front Page u WordPress-u?

WordPress sajt može imati dinamičnu naslovnu stranu (kao blog) ili može imati statičku naslovu stranu koja služi za prikazivanje uređenog sadržaja neke stranice.

Podrazumevano, kao prvu opciju, WordPress koristi prikazivanje najnovijih objava na naslovnoj strani. Neki korisnici više vole drugu opciju, koja je poznata kao “splash page” ili “custom home page”.

Ova mogućnost je delimično korisna za sajtove koji žele da odvoje blog od ostalih sekcija njihovog sajta ili za korisnike koji žele da izlože sadržaj koji nije predstavljem blog postovima na početnoj stranici.

Takođe, ova druga opcija može da stvori utisak da se “oseća” manje kao blog, a više kao websajt. Često je ova opcija korišćena na poslovnim sajtovima.

Pre nego što podesite statičku naslovnu stranu na svoj sajt, potrebno je da kreirate i da objavite stranicu koju bi želeli da koristite kao statičku naslovu stranu.

Možete je nazvati kako god želite i izabrati svoj željeni template ili samo ostaviti kao default. Statička naslova strana može biti podešena tako što idete u Settings > Reading screen.

Statička naslovna strana u WordPress-u

Bilo koja WordPress stranica može biti korišćena kao statička naslovna stranica, ali možete izabrati samo stranicu koja je već objavljena (published).

Takođe bi trebalo da idete nazad i kreirate još jednu drugu stranicu koja ima naslov npr. kao Blog, Novosti ili Vesti. Ova stranica će služiti za prikazivanje poslednjih blog postova želeli vi da je istaknete na sajtu ili ne. Neke WordPress teme dolaze opremljene sa templejtovima koje možete koristiti kao statićku naslovnu stranu.